SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

usa bialko

  • Co kilka miesięcy pojawia się nowy preparat, którego  reklamy obiecują „gruszki na wierzbie”, czyli np. przyrost 10 kg mięśni miesięcznie przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej i osiągnięcie wymarzonej sylwetki w kilka tygodni. OK, załóżmy na chwilę, że to możliwe. Jak myślisz? Dlaczego niektórzy ludzie poświęcają wiele ciężkich lat pracy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40476 Data: 2020-08-23 08:10:18
  • W ostatnich dekadach zmieniło się podejście do treningu i diety. Pewne rzeczy pozostały niezmienione, inne wyewoluowały. Co się zmieniło w ostatnich 30 latach i jaki ma to wpływ na osoby, które trenują kulturystykę? Być może ten temat będzie wymagał serii artykułów, gdyż naprawdę jest o czym pisać. W czasach Arnolda wiedza o dietetyce, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2302 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 788 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Nie jest prawdą, że nie masz wpływu na swoje zdrowie. Niektórzy ludzie wierzą w teorie w rodzaju: „nieważne czego byś nie robił i tak zachorujesz”. Masz wpływ na: powstanie nadciśnienia i walkę z nim (leczenie), palenie tytoniu, picie alkoholu, nadmierne stężenie cholesterolu (modyfikacja diety i trybu życia), niedobór żelaza, nadwagę i otyłość, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1856 Data: 2021-08-09 08:54:15
  • Redukcja tkanki tłuszczowej nie jest procesem szybkim ani łatwym. Organizm względnie łatwo gromadzi nadmiar energii w postaci trójglicerydów, ale mobilizuje rezerwy energetyczne powoli, niechętnie i w ostateczności. Można powiedzieć, iż cały zgromadzony w ustroju tłuszcz jest oporny, choć tak naprawdę ścisłą definicję spełniają tylko określone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8799 Data: 2020-12-16 08:45:46
  • W ostatnich kilkunastu latach obserwujemy szybki wzrost ilości tematycznych portali (stron internetowych), kont w serwisie YouTube, Facebook czy Instagram. Jak to w życiu bywa, za ilością prawie nigdy nie idzie jakość. Oto kilka powielanych tez, które są głoszone przez osoby uznawane za guru treningu oraz diety. Wielokrotnie opisywałem też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2064 Data: 2022-01-31 13:22:15
  • Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni kluby zapełniają się osobami, które w błyskawiczny sposób chcą osiągnąć przemianę sylwetki. O ile nie ma niczego złego w ćwiczeniu pod kątem „plaży” to prowadzenie aktywności fizycznej tylko kilka miesięcy w roku, bezpośrednio przed sezonem urlopowym jest co najmniej absurdalne. Najgorsze, że wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25958 Data: 2018-03-20 07:45:48
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Raffaella Crescenzo, Luisa Cigliano, Arianna Mazzoli, Rosa Cancelliere, Rosa Carotenuto, Margherita Tussellino, Giovanna Liverini, and Susanna Iossa Early Effects of a Low Fat, Fructose-Rich Diet on Liver Metabolism, Insulin Signaling, and Oxidative Stress in Young and Adult Rats [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 832 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Dla kulturysty największe znaczenie mają węglowodany dostarczane w ciągu dnia. Bez znaczącej nadwyżki energetycznej, nie ma hipertrofii. Naukowcy oszacowali, iż potrzeba 6692 kcal na każdy kilogram nowo zbudowanej masy mięśni. Najłatwiej zapewnić nadwyżkę z tłuszczów i węglowodanów. Białko nie jest efektywnym źródłem energii i nie powinno być, bo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3050 Data: 2019-11-24 17:07:18
  • Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety. W Stanach Zjednoczonych wartość sprzedaży suplementów diety przekroczyła 40 mld USD, przy czym suplementy dla sportowców stanowią zaledwie 14% całkowitej sprzedaży.  Wyniki: trening siłowy i oba protokoły suplementacji średnio zwiększył ilość IGF-1 w mięśniach o 67% kreatyna zwiększała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3609 Data: 2020-02-06 08:07:55
  • [...] jest inny, niż tylko poprzez oddziaływanie kofeiny) Wnioski Zielona herbata ma właściwości termogeniczne i sprzyja utlenianiu tłuszczu prawdopodobnie przez działanie galusanu epigallokatechiny, gdyż kofeiny było tam trochę za mało. Ekstrakt z zielonej herbaty może odgrywać rolę w kontrolowaniu składu ciała poprzez aktywację termogenezy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4222 Data: 2020-11-17 19:56:27
  • Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2761 Data: 2020-11-11 10:14:05
  • Białko serwatkowe należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 755 Data: 2023-07-03 11:56:27
  • Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1958 Data: 2022-09-25 18:48:44
  • Hormon wzrostu jest niesamowicie rozpowszechnionym środkiem dopingującym. Niestety z kuracją wiążą się skutki uboczne. Pierwszy problem dotyczył hormonu wzrostu pozyskiwanego od zmarłych ludzi. Przez wiele dekad tak właśnie pozyskiwano GH. Niestety trudno powiedzieć, ile osób sięgało po tego rodzaju preparaty. Dane zestawione w pracach naukowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4081 Data: 2020-05-29 07:36:59
  • Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4510 Data: 2020-04-30 10:49:22
  • Przyczyny otyłości Naukowcy sugerują, że otyłość wynika z przejadania się i braku aktywności zgodnie z zasadą termodynamiki, czyli więcej dostarczamy więcej energii, niż wydatkujemy. W wytycznych zdrowotnych Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH) z 1980 roku napisano: „Unikaj zbyt dużej ilości tłuszczu, w tym źródeł tłuszczów nasyconych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1340 Data: 2022-11-13 08:19:52
  • W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka.  Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2835 Data: 2020-06-13 10:37:48
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wśród powszechnych poglądów słyszymy często, że wołowina, a szczególnie jej chude elementy (zrazowa, rostbef, rozbratel, antrykot, polędwica), to najlepsze źródło białka, które powinno znaleźć się w każdej diecie osoby chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7377 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3936 Data: 2022-04-28 18:58:41